Inwerking Bitten

Inwerking bitten

Bitten

Jaren geleden hadden de paarden meer mond. Dat wil zeggen meer ruimte, maar in de regel minder gevoelig. In die tijd zagen we helaas ook regelmatig ernstige zadeldrukkingen door slecht passende zadels. De meesten paarden deden ondanks pijn en ongemak braaf hun werk. Het hedendaagse paard is meer sensibel en laat het (gelukkig) duidelijk merken als iets niet goed zit

Een bit richt een paard niet af, maar kan een communicatiemiddel zijn in de africhting.

Al lang was ik geïnteresseerd in bitten. Hoe werken ze in? Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld een water- of bustrens en een enkel- of dubbelgebroken bit. Door veel testjes te doen met bitten en veel te proberen kreeg ik steeds meer inzicht. Daarnaast liet ik veel uittesten door zowel amateurs als professionals. Al die inzichten verzamelde ik, werd wat wijzer en uiteindelijk werd ik consulent voor een bekend bittenmerk.  Drie jaar lang deed ik pionierswerk en gaf ik veel lezingen en workshops op grote en kleine evenementen.  Hierna ging ik naast mijn werk als paardengebitsverzorger zelfstandig door met het geven van bitadviezen en had zelfs een bittenbank. Het assortiment was niet meer merkgebonden en ik zocht bitten uit die problemen konden oplossen. Ik zag en zie van ieder merk zeer goede, maar ook minder goede exemplaren.

Ik was één van de eersten in Nederland die zeer intensief met bitten bezig was, maar ik zag veel kanttekeningen. Als er een aanleuningsprobleem ontstaat wordt er steeds minder in de spiegel gekeken en moet de tandarts, de masseur, de zadelpasser, de chiropractor enzovoort langskomen. Dit terwijl de meeste aanleuningsproblemen ontstaan door onze rijkunst, opleiding, management en fysieke of mentale problemen. Kortom, ik ben te veel paardenman en te weinig commercieel. Hierom heb ik het roer omgegooid. Ik geef nu op verzoek uitsluitend bitadvies in combinatie met een gebitsbehandeling en heb de bittenbank van de hand gedaan. Ik doe wat onderzoekjes en er wordt een vragenlijst ingevuld. Aan de hand hiervan adviseer ik één of meerdere bitten. Verder blijf ik zeer graag mijn opgedane kennis omtrent bitten delen middels lezingen, deze site en het boek “Aanleuning, subtiel samenspel tussen mens en paard”.

Via onderstaande button vind u meer informatie over bitten.

Op zoek naar het juiste bit?

Een afspraak om een bit te passen is altijd in combinatie met een gebitsbehandeling.

Contact

info@paul-versluis.nl

06-51520602